
JUNE 2019 SUD FAQs 
 
Q1: I am needing some clarification on the billing procedures for the Residential SUD waiver. Will 

these codes need to go out on a UB 50 or a CMS 1500 form?  
A1: CMS 1500 

 
Q2:  Do we need to send documentation stating that the members are staying overnight in RAS 

programs?  
A2: No.  A daily summary of progress is all that is needed to be kept in the member’s record.  

 
Q3: For the “per diem” rates, are there any specifics that must be included in that documentation?  
A3: No, again, the Daily Summary Note would suffice for documentation purposes.  
 
Q4: I wanted to confirm the age of those allowed to receive SUD Waiver Peer Recovery Services. Can 

you please confirm the age requirements/limits for this service?  
A4: Only similarly aged peers ages 16 & 17 can provide PRSS services to other similarly aged 

peers.  Adults PRSS cannot provide PRSS services to juveniles. They must still meet the other 
requirements of Chapter 504, section 504.15.1, including completing a two-year period of 
sobriety and certification as Peer Recovery Support Specialists.  An LBHC would still have to 
employ such an individual for the PRSS position and complete the application process before 
they could begin to bill for services. 
 

Q5: In the WV Medicaid Provider’s Manual Chapter 504, Section 504.3.1 it states a need for a 
credential committee. It does Not state opioid programs in the requirements.  Does this apply to 
methadone programs? 

A5:  This section applies to all Licensed Behavioral Health Centers and Comprehensive Behavioral 
Health Centers.   
 

Q6:  So you are saying we do need a documented credential committee? 
  A6:  Yes. As it says, "Comprehensive Behavioral Health Centers (CBHC) and Licensed Behavioral 

Health Centers (LBHC) must develop and maintain a Credentialing Committee composed of the 
clinical supervisor and/or certified staff representative of the disciplines or practitioners within 
the agency." 
 

Q7: Do PRSS Services have to be rendered in a continuous timeframe or can they do more than one 
time per day as long as it doesn’t exceed the 16 units per calendar day? 

A7: Yes.  A Peer Recovery Support Specialist could provide PRSS services on multiple occasions in 
one day as long as they didn’t exceed the 16 units per member per day.   Also, a PRSS may not 
exceed serving 20 members at one time.   

 


