
JULY 2019 SUD Waiver FAQs 
Q1.  As referenced in the Provider Manual - Chapter 503 - Licensed Behavioral Health Centers - 
Section 503.15.2, the payment limit refers to 96101.  We understand 96101 is a deleted 
procedure as of 01/01/19.  Which procedure(s) should replace 96101 for this payment limit? 
A1.  96101 was replaced by these four codes: 

− Psychological Testing Administration 96130 RVS $81.36 

− Psychological Testing Administration-Add On 96131 RVS $61.75 

− Psychological Testing Scoring 96136 RVS $18.29 

− Psychological Testing Scoring Add-on 96137 RVS $14.38 

 
Q2.  In the Provider Manual, Chapter 503 Licensed Behavioral Health Centers (LBHC) - 503.20.2 
Comprehensive Community Support Services - H2015 the payment limit states service cannot be 
billed concurrently with any other LBHC service. Can you please clarify "concurrently"? Does the 
intent of "concurrently" mean same day, month, or other length of time? 
A2.  Concurrently means at the same time. No other service can be billed while H2015 is being 
billed.  It is all-inclusive. 
 
Q3. Where in the Policy Manuals does it speak to Medication Assisted Treatment?   
A3.  For more information about Methadone Medication Assisted Treatment, consult Chapter 
504, Section 504.13.  Non-Methadone Medication Assisted Treatment is covered in Chapter 
503, Section 503.19.2 and in Chapter 521, Section 521.13.4. 
 
Q4.  If I remember the last ASAM meeting correctly, BMS is requesting residential to use ASAM 
screening, but not out-patient treatment? 
A4.  The use of the ASAM Criteria on all levels of care from Level 2.1 through level 4.0, including 
Intensive Outpatient, Partial Hospitalization, all levels of Residential Adult Services and 
Inpatient Hospitalization, is required. 
 
Q5.  I need some clarification on the IMD regulation.  Did it get lifted as part of our 1115 
Waiver? 
A5.  Yes.  The IMD regulation was lifted for the SUD Waiver program.  
 
Q6. Can a peer become certified before they are affiliated with a LBHC? 
A6. Yes, a peer can become certified before they are affiliated with a LBHC.  There is a grandfathering 
clause in Chapter 504, Section 504.15.1 where BMS accepts any peer recovery specialist/coach/etc. 
certification prior to July 1, 2018 for credentialing purposes. Anyone certified after that date must 
complete the BMS webinar in addition to obtaining their certification.  
 
Q7. Can a LBHC establish a MOU or something other sharing agreement to hire and bill for a peer, but 
the peer works in an alternative setting?  
A7. All PRSSs must be employed by either an LBHC or a CMHC.  Peer Support services may be provided 
in any location except for the Peer Recovery Support Specialist’s home. However, Telehealth may be 
utilized for these services. A fundamental feature of Peer Support is that the services are provided in the 
natural environment as much as possible.  Meetings are not allowed by phone call only.  The PRSS is still 
employed by the LBHC wherever he provides the service.  
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Q8. Do you track the LBHC’s that have certified peers? 
A8.  The LBHC/employer of the PRSS is required to send in the certifications of PRSSs they employ. These 
are recorded.  
 

Q9.  Are more than two events per year of 90791 and 90792 allowed under Chapter 504? 
A9.  There is a two-event-per-year limitation. However, if there’s an emergency and medical 
necessity is met, you may receive additional authorizations.   These services are also included in 
the residential bundle and can be provided as needed.  The program would still bill their 
authorized Residential Adult Services code for the daily per diem.  That rate doesn’t change 
regardless of the number of services provided.   


