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West Virginia Department of 

Health and Human Resources 

 

Child Care Center Information Packet 

 
 

Section I.  

 

Thank you for your inquiry about opening a child care center.  You will find the following information and 

attachments included in this packet: 

 

1. A description of the procedures to follow in applying for a license to operate a child care center. 

2. Answers to some of the most commonly asked questions about licensing regulations for a child care 

center. 

3. Needs Assessment Form to help you determine what the child care needs are in your community. 

4. A Letter of Intent indicating your decision to pursue application for a license to operate a child care 

center. 

5. Map showing the Child Care Center Licensing Staff assignments. 

 

Please submit the completed Needs Assessment form and Letter of Intent to the address listed above.  Upon 

receipt, you will be sent an application for a license to operate a child care center with a copy of the State of 

West Virginia Licensing Regulations for Child Care Centers.  There is currently no charge for a copy of the 

regulations or a processing fee for the application.   

 

If you have any questions that have not been answered in this material, you may contact the designated 

Licensing Specialist for your area.  Contact information for the Licensing Specialist in your area can be found 

on the attached map. 

 

Sincerely, 

 

 

Todd McDaniel 

Program Manager 

Child Care Center Licensing  
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Section II.  How to Apply for a License 

 

The West Virginia Department of Health and Human Resources is the agency designated by state law to 

coordinate the issuance of a license to operate a child care center.  The Office of the State Fire Marshal, the 

Office of Environmental Health Services, and the Department of Agriculture cooperate with the DHHR in this 

process.  Each of these offices has specific regulations that must be met before a license to operate a child care 

center can be issued by the designee of the Department of Health and Human Resources. 

 

Once you have received information and the inspection reports from the Office of the State Fire Marshal and 

your county health department, and an integrated pest management plan approval letter from the Department of 

Agriculture, you should be in a much better position to make important financial decisions about proceeding 

with your proposed child care center. 

 

Section III. Common Questions 

 

Whenever “licensing regulations” are mentioned in this material, they refer to the regulations promulgated by 

the Bureau for Children and Families, Division of Early Care and Education in the Department of Health and 

Human Resources and are included in this packet. 

 

1. WHAT IS A CHILD CARE CENTER? 

 

A. Anyone who cares for thirteen (13) or more children on a non-residential basis for more than 30 

days per year per child is operating a child care center. Centers caring for 

preschool children operating four hours or less may be exempt from licensing as well as some 

school age programs operated through a grant under the Department of Education. All other 

child care centers, including out-of-school time programs, must be licensed by the Secretary of 

the West Virginia Department of Health and Human Resources prior to caring for children (See 

W. Va. Code §49-2-121.) Also, if you plan to operate a WV Pre-K classroom your facility may 

need to meet the requirements for a licensed child care center. 

 

B. Anyone who operates a child care center as defined by W. Va. Code §49-2-121 without a 

license from the Secretary of the West Virginia Department of Health and Human Resources is 

guilty of a misdemeanor and can be imprisoned and/or fined. If you operate a program that 

provides occasional care while parents participate in a recreational, shopping or religious 

activity, then it is not necessary to obtain a child care center license.  

 

2. HOW MANY CHILDREN CAN A CENTER HAVE? 

 

A. When a license is issued to a child care center, a capacity is specified on the license itself. The 

capacity is first determined by the actual amount of activity space available in the center. The 

      capacity means the maximum number of children that can be in care at any given time. There 

must be thirty-five (35) square feet of useable activity space per child. Kitchens, bathrooms, 

storage areas, office space, hallways, entryways, etc. are not included in determining the 

amount of useable activity space. If the center is going to care for children under the age of two 

years, space taken up by cribs cannot exceed 30% of the amount of useable activity space. 

 

B. A separate capacity is determined for children under the age of two years and for children over 

the age of two years. A center that operates a summer school-age program may also receive a 

separate capacity for that program. 
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C. There must be one hand-washing sink and one toilet for every 15 children in care. 

Sometimes the total number of sinks and toilets limits the capacity. For example, if a center has 

enough usable activity space to accommodate fifty children, but has only three sinks and three 

toilets, the center’s capacity would be limited to 45 children. 

 

 

3. WHAT AGES OF CHILDREN CAN A CENTER HAVE IN CARE? 

 

     A.   When a license is issued to a child care center, an age range is also specified on the license 

itself. The age range is generally determined by the owner/operator of the child care center, 

within certain limitations. The minimum age is six weeks. The maximum range is through 12 

years, unless there are certain special needs of the older child. The center must offer a 

program that is developmentally appropriate for each age group served. 

 

     B.   If the center plans on caring for children under the age of two, it must meet additional licensing 

requirements. These include maintaining a higher staff/child ratio, pre-service training for staff, 

additional written records, etc. The Office of the State Fire Marshal and the Office of 

            Environmental Health Services may also have additional regulations. The staff persons working 

            with infants and toddlers must have 40 hours of approved training prior to being granted to the 

            center to serve those children.  

 

4.   WHAT ARE THE REQUIRED STAFF/CHILD RATIOS? 

 

AGE OF CHILDREN MAXIMUM NUMBER OF 

CHILDREN TO BE CARED FOR 

BY ONE QUALIFIED STAFF 

MEMBER 

MAXIMUM NUMBER 

OF CHILDREN IN A 

GROUP 

6 weeks – 1 year 

(6 weeks – 12 months) 

4 8 

1 year – 2 years 

(13 months – 24 months) 

4 12 

2 years 

(25 months – 35 months) 

8 16 

3 years 

(36 months – 47 months) 

10 20 

4 years 

(48 months – 59 months) 

12 24 

School-age 

 

16 32 

 

 

5.   WHAT INSPECTIONS CAN BE ANTICIPATED?  

 

A. On-site inspections, made with or without prior notice, as a condition of licensing. 

 

B. Inspections to ensure compliance with all rules of the Division of Health. You may contact a sanitarian 

in your local county health department for information concerning environmental health and food 

service regulations for child care centers and to arrange for a preliminary on-site inspection of your 

proposed center.   
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C. Inspections to ensure compliance with all rules of the State Fire Marshal. You may contact the Office of 

the State Fire Marshal, Inspection Division, at 304-558-2191 for information concerning their 

regulations for child care centers.  

 

D. Integrated Pest Management Plan Approval from the Department of Agriculture, Pesticide Regulatory 

Program Supervisor. You may contact the Department of Agriculture, Pesticide Regulatory Programs 

Office at 304-558-2209 for information concerning integrated pest management plans and to obtain a 

Day Care Integrated Pest Management Plan Packet.  

 

E. Inspections by the Department of Health and Human Resources prior to issuance of a license. 

 

F. Other inspections as deemed appropriate by the secretary, who shall have immediate and open access to 

a center and all aspects of the operation, including personnel, children in care, child and personnel 

records, corporate, financial records, insurance policies, etc.  

 

G.  If the building you are going to occupy was built prior to 1978, you need to have a Lead Risk        

  Assessment completed to determine if lead is present.  The building will have to be a safe and healthy  

 environment for children and staff.  For information on Lead Risk Assessment, please contact the lead 

 program at (304) 558-2981. 

 

6.   IS THE CENTER REQUIRED TO HAVE AN OUTDOOR PLAYGROUND? 

 

A. A child care center is required to take children outdoors for at least one hour per day, in all 

seasons of the year, weather permitting. 

 

Almost all child care centers do have an outdoor activity area. If an outdoor activity space is  

not available at your proposed site, you must submit a written plan for approval which describes  

an alternate space. The alternate space usually involves a short walk to a city park, an elementary  

school playground, etc. There must be 75 square feet of activity space per child in the outdoor activity 

area, but a center can alternate groups of children being outdoors to achieve this requirement. 

 

If you are going to care for children under school age, the outdoor activity area must be fenced 

or have natural barriers. The activity area must have more than one type of surface, including one  

for pull and wheeled toys.  When the outdoor activity area has climbing equipment, the fall  

surfacing and use zones must comply with the Consumer Product Safety Commission guidelines  

for public playgrounds http://cpsc.gov/.  Playground equipment must be commercial grade.   

 

 

7.   WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR STAFF? 

 

      A.  All staff must possess the education, training, experience and personal qualities that enable 

them to protect the health and safety of children in care. They must be flexible, caring, mature, 

dependable individuals that can relate well with children, their parents, and other staff. 

 

B. All staff are required to have a health assessment, a tuberculin risk assessment, provide two 

references, have background checks to include criminal history, child abuse or neglect and sex offender 

registries and provide documentation of their credentials. 

 

C. All staff that will be counted in the staff: child ratio must register with the State Training and 

Registry System, http://www.wvearlychildhood.org/WV_STARS.html. Through a resource and 

http://cpsc.gov/
http://www.wvearlychildhood.org/WV_STARS.html
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referral agency network, the staff at child care centers can obtain most of the required 

professional development they will need to meet licensing requirements. 

 

D. The Director must be at least twenty-one years old and meet additional educational, training 

and work experience requirements depending on the number of children to be served. Please 

refer to the following table:  

 

Type I Center 

(up to 30 children) 

Type II Center 

(31-60 children) 

Type III Center 

(more than 60 children) 

A CDA credential and 

three hundred hours of 

relevant work 

experience working 

with young children; or 

 

Twelve (12) college 

credits in an early care 

and education field and 

thee hundred (300) 

hours of relevant work 

experience working 

with young children; or 

 

A total of ten (10) years 

of relevant work 

experience. 

A registered Apprenticeship 

Certificate for Child Development 

Specialist; or 

 

Twenty-eight (28) college credits, 

with at least nine (9) credit hours 

in early childhood development; 

or 
 

Fifteen (15) years of relevant work 

experience. 

An Associate degree in 

early care and education; 

or 
 

A Bachelor’s or Associate 

degree in a related field 

with twelve (12) college 

credit hours in early 

childhood development 

and ninety (90) practicum 

contact hours; or 

 

A Bachelor’s degree in a 

related field and a total of 

two (2) years of relevant 

work experience; or 

 

A degree in business, 

management or 

administration with twelve 

(12) college credit hours in 

early childhood 

development and three 

hundred (300) hours of 

relevant work experience. 

 

 

    E.  An Assistant Director or a Lead Teacher must be at least 21 years of age, have at least one year  

         of relevant work experience and meet additional training requirements.  A Teacher must be at least  

         18 years old, have at least one year of relevant work experience and meet additional training  

         requirements.   

 

8.  IS A CHILD CARE CENTER REQUIRED TO SERVE MEALS? 

 

  A.  A child care center must have a nutritional program that meets the nutritional requirements and 

       meal/snack patterns of the USDA Child and Adult Food Program. No more than four hours may 

       lapse for any child without being served a meal or snack. 

 

  B.  If a child care center does not have a kitchen that can be approved by the Office of the State 

       Fire Marshal and the Office of Environmental Health, arrangements can be made to have meals 

       catered. Arrangements are typically made with a nearby school, a senior citizen’s center, a 

       hospital, a restaurant or grocery store, etc. 
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  C.  The center’s nutrition program must be reviewed by a licensed dietician or qualified nutritionist. 

        Child care centers that participate in the Child and Adult Care Food Program have approved 

        nutrition programs so additional review by a dietician or nutritionist is not necessary.  

                                                                                                                                     

 9.  WHEN WILL I RECEIVE MY CHILD CARE CENTER LICENSE?   

  

        Much of this depends upon when you can have everything in order and return a completed child care 

        center license application to the Division.  Once completed application is received, it could take up to 60 

        days for the evaluation of the application and the final inspection of the site.  Remember, the Division of  

        Early Care and Education issues the license that will permit you to operate a child care center; the State 

        Fire Marshal and the Office of Environmental Health (your local county health department) must issues 

        their approvals/permits before the Division of Early Care and Education can issue a child care center  

        license to you.   

 

10.  ADDITIONAL INFORMATION 

You will need to get in touch with the following government agencies to obtain further 

information related to operating a child care center: 

 

West Virginia Secretary of State 

Corporations Division 

Bldg. 1, Suite 157-K 

1900 Kanawha Blvd. East 

Charleston, WV 25305-0770 

Telephone: (304) 558-8000 

Web Page: http://www.sos.wv.gov 

 

WV State Tax Department 

P.O. Box 11425 

Charleston, WV 25339 

Telephone: 1-800-982-8297 or (304) 558-33333 

Web Page: http://www.wva.state.wv.us/wvtax 

 

West Virginia Department of Agriculture 

1900 Kanawha Boulevard, East 

State Capitol, Room E-28 

Charleston, WV 25305-0170 

Telephone: (304) 558-2209 

Web Page: http://www.wvagriculture.org/ 

 

The Bureau for Children and Families also contracts with six Child Care Resource and Referral 

agencies. These agencies maintain provider resources, provide consumer education, manage 

the child care subsidy program, refer parents to available providers, and offer services to 

improve the quality of child care, such as provider training and technical assistance. Please 

contact one of the following for further information: 

 

Child Care Resource Center 

2000 Main Street, Suite 100 

Wheeling, WV 26003 

Telephone: 1-800-585-1603 

Web Page: http://www.ccrcwv.org 

http://www.sos.wv.gov/
http://www.wva.state.wv.us/wvtax
http://www.wvagriculture.org/
http://www.ccrcwv.org/
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Choices Child Care Resource and Referral 

4421 Emerson Avenue 

Suite 102 

Parkersburg, WV 26101 

Telephone: 1-866-966-2668 

Web Page: http://www.wvdhhr.org/choices 

 

Connect Child Care Resource and Referral 

1 Player’s Club Dr. 

Charleston, WV 25311 

Telephone: 1-888-595-8290 or (304) 414-4488 

Web Page: http://connectccrr.org 

 

Link Child Care Resource and Referral 

611 7th Avenue 

Suite 100 

Huntington, WV 25701 

Telephone: 1-800-894-9540 or (304) 523-9540 

Web Page: http://linkccrr.org 

 

Mountainheart Child Care Resource and Referral (North and South) 

P.O. Box 1509 

Oceana, West Virginia 24870 

Telephone: 1-800-834-7082 

Web Page: http://mountainheartwv.org 

 

The Child and Adult Care Food Program is operated through the Department of Education and 

is an important resource for child care providers. The program not only reimburses providers for 

meals served to children but completes onsite inspections and supplies nutrition training. For 

information on enrolling with this program contact: 

 

West Virginia Department of Education 

Office of Child Nutrition 

Bldg. 6, Room 248 

1900 Kanawha Blvd. East 

Charleston, WV 25305-0330 

Telephone: (304) 558-2708 

Web Page: http://wvde.state.wv.us/child-nutrition/ 

 

WV Pre-K operates collaborative classrooms with some child care centers. If you are interested 

in offering a WV Pre-K site, please contact the county Board of Education in your county. 

Community based WV Pre-K classrooms are required to have a child care center license. You 

may also contact the Department of Education for more information: 

 

Office of Special Programs 

Building 6, Room 304 

1900 Kanawha Blvd 

Charleston, WV 25305 

Phone: 304-558-2696 

Fax: 304-558-3741 

Web Page: http://wvde.state.wv.us/osp/ 

http://www.wvdhhr.org/choices
http://connectccrr.org/
http://linkccrr.org/
http://mountainheartwv.org/
http://wvde.state.wv.us/child-nutrition/
http://wvde.state.wv.us/osp/
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The Small Business Administration offers many services to help small businesses such as 

financial assistance, business planning, consulting service, etc. They can be contacted at: 

 

U.S. Small Business Administration 

West Virginia District Office 

320 West Pike Street, Suite 330 

Clarksburg, WV 26301 

Telephone: (304) 623-5631 

Web Page: http://www.sba.gov/wv/ 

 

If you have additional questions about starting a child care center, contact the licensing specialist for your area.  

Please refer to the attached map for the name of your specialist and his or her telephone number.  You may also 

contact the Division of Early Care and Education at (304) 356-4619. 
 
 
 

 

http://www.sba.gov/wv/

