
Conflict Free Case Management Frequently Asked Questions 
 

 

10. 

Question: 

It is the recommendation of the ADW and TBIW stakeholder groups that the 8 contiguous 

counties requirement be dropped for Conflict Free Case Management agencies.  Can this 

requirement be dropped and if so under what circumstances? 

Response: 

If a CFCM agency needs to provide services outside their catchment area, the agency will be 

able to apply for a geographical exception to the 8 contiguous counties requirement. 

 

11. 

Question:   

Can a CFCM agency provider also provide State Plan Personal Care services?  

Response: 

Yes however, if the CFCM agency (who is currently a State Plan Personal Care Services Provider) 

is currently providing CM to a waiver member, and that member requests they provide State 

Plan PC Services for them, it will have to be looked at on a case by case basis.  For example, are 

there other agencies available to provide the State Plan PC services?  If there are not any other 

agencies, then there may exist a need for an exemption request. 

If any agency is not currently a State Plan PC provider, they would need to contact the Health 

Care Authority to apply to become a State Plan PC Services Agency.  State Plan PC providers 

must obtain a Certificate of Need (CON) to provide these services. 

The telephone number for the Health Care Authority is 1-888-558-7002. 

 

 

 

 

 

 



 

 

12. 

Question: 

  Is there a non-waiver mechanism for funding the “Pre-Case Management” services to assist 

with the financial eligibility part of the waiver application process that is provided by a Case 

Management agency? 

Response: 

If the member has Medicaid, a potential non-waiver funding mechanism is Targeted Case 

Management if the member qualifies. The requirements for this service are contained 

in  Chapter 523: https://dhhr.wv.gov/bms/Pages/Chapter-523-Targeted-Case-

Management.aspx.  

Take Me Home WV is also another source of funding that could potentially assist with “Pre-Case 

Management” services cost for people who have been living in a nursing home and either 

Sharpe or Bateman Hospital for at least 90 days and are eligible for the TMH program through 

the ADW or TBIW. For more information, go 

to:  https://dhhr.wv.gov/bms/Programs/Takemehome/Pages/default.aspx 

A Case Management agency is not permitted to refer to any agency they haves share a financial 

interest with. 

______________________________________________________________________________ 

 

13. 

Question: 

Will CFCM providers be permitted to serve as Representative Payees?  

Response: 

No.  The CFCM agency is not permitted to serve as Representative Payee.  The case 

management agency can assist with securing other alternatives for representative payee 

agencies such as Criss Cross, Catholic Charities etc.  

The only service paid or unpaid the chosen CFCM agency can provide for the member is case 

management. 
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14. 

Question: 

Will a CON (Certificate of Need) be required for new CFCM agencies?  

 

Response: 

Not if they are providing CFCM only. If the CFCM agency wants to provide any other waiver 

services to individuals they are not providing CFCM services to, then they must apply for a CON. 

 

15. 

Question: 

For agencies that provide Behavioral Health Services in addition to CFCM, will OHFLAC also 

review CM services?   

 

Response: 

Yes. (NOTE: This applies almost to IDDW services and not ADW or TBIW) 

 

 


